Ζάχολη - Ευρωστίνη

Ο Δήμος Ευρωστίνης βρίσκεται δυτικά του νομού Κορινθίας. Μετά το Ξυλόκαστρο είναι το Δερβένι και όλα τα χωριά γύρο του, με τις ωραίες παραλίες το καλοκαίρι και τις ωραίες διαδρομές ορεινά. Ανεβαίνοντας συναντάς τα Ροζενά, την Ευρωστίνη ή Ζάχολη, το Χελιδόρη, το Πύργο, την Καλλιθέα που κρατούν ακόμη πολλά στοιχεία της παλιάς μορφής του χωριού, με βρύσες και εξωκλήσια που ο κόσμος γιορτάζει το καλοκαίρι. Τα Ροζενά χτισμένα στην πλαγιά του βουνού και στη μέση δεσπόζει η μεγάλη πετρόχτιστη εκκλησία της Υπαπαντή του Κυρίου, χτισμένη το 1982. Υπάρχουν και τα γραφικά ξωκλήσια του Αγίου Τρύφωνα, Αγίου Χαράλαμπους, Αγίου Βλάση κ.α. Η ιστορία του χωριού είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ιστορία της Ζάχολης, αφού οι κάτοικοι μένουν το χειμώνα στα Ροζενά και το καλοκαίρι στη Ζάχολη. Μετά από μία διαδρομή περίπου 14χιλ. από την εθνική περνώντας ανάμεσα από ελαιώνες εμφανίζεται ο οικισμός της Ευρωστίνης ή Ζαχόλης. Από τα δύο βουνά που δεσπόζουν πάνω από το χωριό, το Μαύρο όρος και η Ευρωστίνη που έχει άμεση σχέση με τη μυθολογία. Στην ιστορική Ζαχόλη θα βρείτε το πανέμορφο “Ρέμα των Μύλων” με τα θεόρατα πλατάνια, τις όμορφες λιμνούλες και τις παραδοσιακές πέτρινες βρύσες . Προσφέρουν στο επισκέπτη ιδανικό προορισμό για περπάτημα και για φωτογράφηση

Άγιος Γεώργιος

Παράλληλα στη Ζάχολη βρίσκεται ο ιστορικός ναός του Αγ. Γεωργίου. Ο ναός αυτός έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο και συνδέεται στενά με τους αγώνες του έθνους κατά την Επανάσταση του 1821. Είναι προεπαναστατικό κτίσμα, το οποίο κτίσθηκε πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού, που αναφέρεται στα Βενετικά αρχεία από το 1696. Έχει πραγματοποιηθεί στο ναό αυτό δύο φορές πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Είναι ένα από τα σπάνια μνημεία της Χριστιανοσύνης από άποψης ρυθμού και αρχιτεκτονικής με τους δεκαεπτά τρούλους. Έχει χτισθεί επί Τουρκοκρατίας σε διάστημα 39 ημερών μετά από χορήγηση 40 ημερών προθεσμίας από την Τουρκική Διοίκηση. Το 1991 κατέρρευσε ο κεντρικός τρούλος και ένα μέρος της στέγης του ναού και αναστηλώθηκε το 1993. Στο προαύλιο του ναού βρίσκεται ο τάφος και η προτομή του Ζαχολίτη οπλαρχηγού της Επανάστασης του 21 Παναγιωτάκη Γεραρή και μαρμάρινη πινακίδα στο περίβολο της η εκκλησία αποκαλύπτει στον επισκέπτη την ιστορία των επτά κυπαρισσιών.

Παναγιά Καταφυγιώτισσα

Επίσης το ξωκλήσι της Παναγιάς της Καταφυγιώτισσας, είναικτισμένο στο κοίλωμα πελώριου βράχου, βόρεια της Ζάχολης, ύψους 40μέτρων. Χτίστηκε την εποχή του μεγάλου διωγμού των κλεφτών για να χρησιμοποιηθεί για καταφύγιο, για αυτό ονομάστηκε “Καταφυγιώτισσα” και δίπλα της σκάφτηκαν σπηλιές και λαγούμια για να κρύβονται οι κλέφτες και οι ντόπιοι Ζαχολίτες την ώρα του κατατρεγμού. Η εποχή που χτίστηκε το ξωκλήσι αυτό είναι η προεπαναστατική περίοδος. Ο ναός αυτός επικοινωνεί με τον επαρχιακό δρόμο Ροζενών – Εβροστίνας μέσω ενός γραφικού μονοπατιού. Στο επαρχιακό δρόμο κατασκευάστηκε πρόσφατα μεγαλοπρεπής είσοδος για το μονοπάτι καθώς και σκάλα που οδηγεί σε ένα από τα κρησφύγετα.